• Üyelik Paketleri
  • Okulunu Kaydet
    Okul Adı :
    Yetkili Kişi :
    Telefon No :
    E-Mail Adresiniz :
  • Üyelik
  • Okulunu Kaydet
    Okul Adı :
    Yetkili Kişi :
    Telefon No :
    E-Mail Adresiniz :
Çocuğunuzda işitme kaybı olduğunu nasıl anlarsınız?
Anaokulu Ara
Size En Yakın Anaokullarını Kolayca Bulabilirsiniz.
Anaokulullarının Acil Olarak Size Geri Dönmesini Sağlar.
Anaokulu Aradığınız İl :
İlçe :
Semt – Mahalle (Opsiyonel) :
 
Anaokulu Adını Giriniz :  
"Sistemimize Kayıtlı Tüm Anaokulu ve Yuvalar Uzman Ekibimiz Tarafından Özenle Seçilmiştir."
Adınız Soyadınız :
Çocuğunuzun Doğum Tarihi :
E-Posta Adresiniz :
Telefon Numaranız :
İl Seçiniz :
İlçe Seçiniz
 
"Sistemimize Kayıtlı Tüm Anaokulu ve Yuvalar Uzman Ekibimiz Tarafından Özenle Seçilmiştir."
Adınız Soyadınız :
Çocuğunuzun Doğum Tarihi :
Çocuğunuzun Tanısı :
Telefon Numaranız :
E-Posta Adresiniz
 
"Özel Eğitim Anne ile başlar, Aile ile devam eder. Formu Dolduran her Aileye 1 Aylık Özel Aile Koçluk Modülü %10 İndirimli."
Ana Sayfa
Bilgi Bankası
Geri Dön
İşitme ve anlama diğer insanlarla ilişki kurma yoludur. İletişim kurma da dil aracılığı ile gerçekleşmektedir. Dilin gelişmesinde işitme önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İşitmenin gerçekleşebilmesi için sesin kulağa ulaşması, dış, orta ve iç kulak bölümlerini aşması ve beyindeki ilgili merkez tarafından algılanıp yorumlanması gereklidir. Bu işlevlerin herhangi birisindeki aksaklık işitme engelini ortaya çıkarmaktadır.

1. Çocuklarda işitme kaybının nedenleri nelerdir?
Çocuklarda iletişimlerini bozacak 20 desibelden daha fazla olan işitme kayıpları bir işitme hastalığı olarak değerlendirilmelidir. İşitme kaybına sebep olacak bir çok rahatsızlık olmasına karşın, iki önemli hastalık grubuna çocukluk çağında sıklıkla rastlanılmaktadır. Bunlardan ilki seröz otitis media olarak adlandırılan orta kulakta sıvı toplanması diğeri de işitme sinirinin fonksiyon kaybıyla giden rahatsızlıklardır.

2. Çocuğumuzda işitme kaybı olduğunu nasıl anlarız?
Bu konuda çocuğun aile ve öğretmenlerine önemli sorumluluklar düşmektedir. Çocuğun etrafa olan ilgisinin azalması, seslenildiğinde cevap vermemesi veya yanlış cevap vermesi ya da televizyonu yüksek sesle dinlemesi gibi kimi zaman çok da dikkati çekmeyen belirtiler çocukda var olan bir işitme kaybına işaret edebilmektedir.

3. İşitme kaybının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?
Çocuklar gelişimleri boyunca taklit ederek öğrenmektedirler, bunu gerçekleştirmede görme ve işitme duyuları oldukça ön plandadır. İşitme güçlüğü yaşayan çocuklarda başta konuşmayı öğrenmede gecikme olmak üzere bir çok konuda gelişme geriliği ortaya çıkacaktır. En önemli noktalardan bir tanesi de sınıf başarısının giderek kötüleşmesidir.

4. Çocuklarda işitme kaybı nasıl derecelendirilir?
Çocuklarda ve erişkinlerde 20 desibelden daha fazla işitme kaybının olması işitme problemi olarak değerlendirilir. Çok hafif işitme kayıplarından tamamen işitme özürlü olmaya kadar giderek ağırlaşan derecelendirilmesi söz konusudur.

5. Çocuklarda işitme kaybının doktora danışılmadan anlaşılması mümkün müdür?
Bebek ve çocuklarda işitme problemi olduğunu farkedenler çoğunlukla anneler olmakta ve şüphelerinin doğrulanması amacıyla doktora başvurmaktadırlar.

Günlük hayatta tereddüte düşüldüğünde çocuk veya bebeğin arkasından seslenerek cevap verip vermediği veya beklenilenden daha yüksek sese reaksiyon gösterip göstermediği test edilebilir.

6. İşitme kaybı olan bir çocuğa uygulanacak tedavi yöntemleri nelerdir?
İşitme kaybına sebep olan hastalıklara bağlı olarak tedavide farklılıklar arz etmektedir. En sık görülen hastalıklardan biri olan seröz otitis media hastalığında ilk tedavi seçeneği antibiyotik ve dekonjestanlar olmakta, ilaçlarla kontrol altına alınmayan hastalarda tüp takmak gibi cerrahi metodlar gündeme gelmektedir. İşitme sinirinde olan sorunlara bağlı işitme kayıplarında ise hastanın işitme cihazı kullanması ya da biyonik kulak(koklear implant) takılması düşünülmelidir.

7. Koklear implant ameliyatı kimlere ve hangi yaş grubundaki hastalara uygulanır?
Koklear implantlar işitme sinirindeki bir sorundan dolayı gelişen ve işitme cihazlarından yeterli oranda fayda görmeyen hastalara uygulanmaktadır. Doğuştan işitme azlığı olan çocuklarda 5 yaşından önce hatta mümkünse 3 yaşından önce koklear implantların uygulanması başarı şansını artıran bir faktördür.

8. İşitme kaybı olan çocuklar zamanında fark edilip gerekli önlemler alınmazsa ne olur?
İşitme kaybının derecesine bağlı olarak bu değişmektedir. En önemli nokta çocukların öğrenmesinde olan gecikmedir ve ileri yaşlarda yaşıtlarıyla olan fark kapatılamaz hale gelebilir.

9. Çocuklarda işitme kaybının önlenmesi kolay olmuyorsa, işitme kaybına erken tanı konmasının ne gibi avantajları olabilir?
İşitme kaybına yol açan hastalığın engellenmesi halinde bile işitmenin cihazlarla rehabilite edilmesi mümkündür ve çocuğun öğrenmesine, gelişimine ve sosyal uyumuna ciddi katkılarda bulunacaktır.

10. Türkiye’de işitme kaybı, diğer ülkelere kıyasla daha farklı bir sıklıkta mıdır?
Bir çok hastalık hakkında Türkiye’de sağlıklı ve geniş istatistiki bilgilere ulaşmak mümkün değildir. Ancak akraba evliliğinden doğan çocuklarda görülen işitme kayıplarının ülkemizde daha sık rastlandığıda bilinen bir gerçektir.

11. Çocuklarında işitme kaybı olan ailelere önerileriniz nelerdir?
Çocuklarıyla ilgili her anne - baba işitmeyle ilgili bir sorunun hemen farkına varacaktır; herhangi bir şüphe durumunda bir Kulak-Burun-Boğaz hekimine başvurulması uygun olacaktır.
Kategoriye Göre Arama